top of page

BESÖKSMÅL

I Glommersbygden finns ett rikt utbud av besöksmål, såväl naturens skatter med öppet dygnet runt som historiska platser och evenemang.

Bärens hus

Sveriges första bärmuseum

bärens hus glommersträsk.png

I Glommersträsk ligger Bärens hus, Sveriges enda plats som samlat ihop den historia som är så starkt kopplad till vår bygd. Vad som idag är att betrakta som vardagslyx, att kunna gå bakom husknuten för att fylla upp frysen med bär, var från början av 1900-talet en viktig industri. 

nationaldag_glommersträsk_lappland-glommersbär.jpg
nationaldag_glommersträsk_lappland-22.jpg

Hängengården

Glommersträsks hembygsmuseum

Hängengården ligger mitt i byn och erbjuder en unik 1800-tals miljö.  Mangårdsbyggnaden är från 1804 och flyttades till nuvarande plats, ”Haingna”, 1810. Museet har närmare 3000 föremål samlade i de 12 byggnaderna, men den verkliga rariteten är den autentiska skolsalen från 1843.

Sara i byn

Sara i byn - byn i världen

Besök författaren Sara Lidmans hemby

Sara Lidman var en hyllad författare och en stark opinionsbildare som inte gav vika för motstånd. Hon hade egenskapen att se människor och ville ge alla en röst, särskilt de utsatta eller åsidosatta.

Gallejaur

En resa i tiden

Byn blev 2008 ett kultur- och naturreservat. Gallejaur i Arvidsjaurs kommun är en enastående välbevarad by från 1800-talet, där byns nio gårdar står timrade och omålade omgivna av betes- och slåttermarker. Här känns det som att tiden har stannat.

gallejaur.jpg

Karta över badplatser kommer inom kort.

Sjöar och vattendrag

Spegelblanka sjöar eller vilda älvar, oavsett vilket du föredrar så finns det gott om variation så att du kan hitta det som passar dig bäst. 

Skog och mark

Tillgängligt när du vill

I Glommersbygden finns många platser att upptäcka ute i naturen. Du kan hitta vandringsleder, skoterstugor, myrmark där du kan plocka hjortron och många andra smultronställen när det kommer till att plocka bär eller svamp. Att njuta av livet behöver inte bli svårare än så här, ta med dig lite fika och bege dig ut på äventyr, kanske stöter du på en ren eller så överraskas du utav den fantastiska tystnaden och stillheten som naturen har att ge. 

skog
bottom of page