top of page

”Vi ser verkligen en positiv utveckling”


Fullt upp. Bara de senaste två åren har sex nya tjänster tillkommit hos GK Door i Glommersträsk.

Inne på GK Door sjuder det av aktivitet. Bland personalen finns allt ifrån den som arbetat på företaget i 40 år, till någon som började vid årsskiftet. Bara de senaste två åren har man ökat personalstyrkan från 11 till 17 personer.

– Vi ser verkligen en positiv utveckling. Just nu händer det mycket i regionen, vilket märks även här hos oss, säger platschef Oskar Edström, som i det närmaste har vuxit upp i företaget.

”Just nu händer det mycket i regionen, och det märks även här hos oss” Oskar Edström, platschef GK Door i Glommersträsk.

Företagets anor sträcker sig ända till 1930-talet, då det även tillverkades stolar, kök och andra sorters snickerier. Trettio år senare började produktionen sikta in sig allt mer mot innerdörrar i massivt trä.

– Idag är det enbart det, samt kringliggande produkter. Vi har fortfarande kvar hantverkskänslan i det vi gör, samtidigt som det finns rationella maskiner som gör att vi kan producera mer och leverera till ett bra pris, säger Oskar.


Kunderna består av såväl privatpersonen som behöver en mindre speciallösning, till den stora projektören som bygger lägenhetshus med ett hundratal lägenheter. Allra störst är den nationella marknaden, men även en del i Norge samt lite till Japan. – Japan var betydligt mer förut och är inte en stor del av vår verksamhet idag, men det finns ett intresse där när de bygger svenskinspirerade trähus, och till det finns en efterfrågan på dörrar i allmogestil.



Samtidigt som utvecklingen i området går uppåt, märker företaget också av en ökad medvetenhet kring hållbar tillverkning. GK Door agerar ofta i egenskap av underentreprenör för de stora byggena.

– Men huvudentreprenören som har vunnit en upphandling har ofta många krav på sig, och dessa faller även ner på leverantörerna att kunna visa på en deklaration för produkten.


Företaget arbetar aktivt med sitt hållbarhetsarbete, och menar att det är viktigt såväl ur själva miljöaspekten, men också för att fortsätta vara en konkurrenskraftig samarbetspartner för andra aktörer.

– Trä är ett framtidsmaterial som är hållbart, om det brukas på rätt sätt. För vår del så ser vi det som att en dörr som sätts in från oss i princip är en livskamrat, den ska hålla länge. Nu när byggen ska deklarera sina utsläpp måste vi hänga med. Det handlar om materialets ursprung, hur det är framtaget och liknande.


Själv är han uppvuxen såväl i Glommersträsk som på GK Door. När han gick i mellanstadiet blev hans pappa Peter Edström delägare, och sedan dess har Oskar varit delaktig på olika sätt.

– GK har alltid funnits med i bilden på olika sätt sedan jag var barn. Jag har jobbat här till och från sedan tonåren. Då främst med produktion, men 2016 började jag arbeta här på heltid. Då blev det mer webb och försäljning, och sedan har det bara fortsatt, säger Oskar. Företaget såldes 2017, för att 2021 säljas igen till dess nuvarande ägare, Christer Hedlund från Lycksele.


Glommersträsk är en ort känd för sina träindustrier och företagsamhet. Oskar ser även att den levande landsbygden är en förutsättning för livskraftiga företag och dess utveckling. – Här finns den service som behövs, och det är nära till flera kringliggande orter. Man brukar prata om att det är långt till saker på landsbygden, men jag tycker att det är ett förlegat uttryck. Oskar menar att bor man här på så kan man gå till arbetet, eller om man bor en bit utanför så är det ändå bara några minuter med bil. – Vi kan rekrytera för att det är nära till mycket och man kan ha ett väldigt bra liv här. Fler och fler upptäcker landsbygden. Jobben blir allt mer digitala, men där tror jag också att närheten till naturen blir allt viktigare. Ett ställe som Glommersträsk kan verkligen ge både och. Här är det nära till båda världar.




Text & foto: Malin Johansson, Arvidsjaurs kommun. Reportaget har gjorts som en del av AJR Magasin.


bottom of page